Waar kan ik geld lenen voor duurzame verbouwingen?

Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de klimaatverandering af te wenden. Ook de eigen woning kan misschien nog een duurzaam zetje gebruiken, maar vaak gaat het dan wel om flinke investeringen. Lenen voor duurzame renovaties is gelukkig voordeliger. Niet alleen bij de banken, want ook de overheid heeft allerlei initiatieven opgezet om de leningen betaalbaar te houden. Onder meer bij het Nationaal Warmtefonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kan je lenen aan uitstekende voorwaarden.

Banken met duurzame leningen

Er zijn verschillende partijen die groene leningen aanbieden. Dit wil niet zeggen dat je geld ontvangt dat afkomstig is van groene investeerders, maar wel dat de kredietverstrekker je met een lagere rente beloont omwille van je duurzame keuze.

Een bekende aanbieder hiervan is GreenLoans, een dochteronderneming van ABN AMRO. Hier kan je voor een beperkt aantal duurzame investeringen geld lenen. Voorbeelden daarvan zijn zonnepanelen, maar ook warmtepompen, dakisolatie en zelfs pelletkachels komen in aanmerking. Hierbij gelden wel extra voorwaarden.

Ook Rabobank heeft een gelijkaardige duurzaamheidslening voor wie wil besparen op de energierekening. Hier heb je iets meer vrijheid en dus kan je er voor je compleet verduurzamingsproject lenen, gaande van het isoleren van het dak en het installeren van zonnepalen tot het vervangen van de lampen en het plaatsen van nieuwe tochtstrips in de brievenbus.

Bij dure verbouwingen is het overigens aan te raden om even te informeren bij de hypotheekverstrekker. Bij een verhoging van de hypotheek zijn er extra kosten, maar soms is dit door de veel lagere rente nog steeds voordeliger.

Lenen bij het Nationaal Warmtefonds

Een tweede optie is lenen bij het Nationaal Warmtefonds, voorheen het Nationaal Energiebespaarfonds. Hier kan je tot maximaal 65.000 euro lenen voor energiebesparende maatregelen en dit aan een lage rente. Het is een persoonlijke lening voor een beperkt aantal energiebesparende maatregelen, zoals de plaatsing van een warmtepomp of gevelisolatie.

Bij elke energiebesparende maatregel gelden er extra eisen. Bij gevelisolatie moet de isolatie bijvoorbeeld een R-waarde hebben van 3,5 m²K/W. Er is ook wel wat administratie mee gemoeid, maar toch is het een aanrader. Als je aan de voorwaarden voldoet, leen je er namelijk aan een rente van 1,9% en kan je zelfs vergoedingsvrij vervroegd aflossen. Ter vergelijking: bij GreenLoans rekent men op het moment van schrijven een vaste rente van 4,2% aan.

Lenen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Ook het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) biedt een oplossingen aan voor wie de woning wil verduurzamen. Deze leningen hebben heel gunstige voorwaarden. Het gaat dan niet alleen om lage rentes, maar ook om de mogelijkheid om boetevrij af te lossen en om het ontbreken van afsluitkosten.

De gemeente moet dan eerst het plan om de woning te verduurzamen beoordelen en goedkeuren. Na de goedkeuring kan je de lening aanvragen bij het SVn. Het is geen oplossing voor wie snel wil beginnen en snel geld nodig heeft, maar toch heeft het voordelen. Het belangrijkste voordeel: ook hier zijn de kosten heel laag, vergelijkbaar met het jaarlijkse kostenpercentage bij de lening van het Nationaal Warmtefonds.